Shortsell – Short-gaan: Wat is Shortsell?

Shortsell, ook wel short-gaan genoemd, is het verkopen van beleggingsproducten die je niet bezit, om ze later voor een lagere prijs terug te kopen.

Shortsell is een manier om winst te maken bij een dalende koers. Je profiteert dan van beleggingsproducten die in waarde dalen. Hoe dat exact werk, leggen we hieronder uit.

Shortsell is simpel

Dus simpel gezegd: winst maken op een dalende koers. Toch is shortsell een populaire manier van handelen, waar veel beleggers dankbaar gebruik van maken.

Voordat we uitleggen hoe dat precies kan, willen we je geruststellen. Shortsell is heel simpel. Vrijwel elke broker heeft naast de normale koop-knop ook een shortsell-knop.

Zelfs als je onze uitleg niet snapt – of geen zin hebt om die te lezen – kun je dus short gaan. Klik op ‘short’ en je maakt winst als de koers van het beleggingsproduct daalt.

Lees ook: bij deze broker kun je short gaan

Hoe werkt shortsell?

De theorie achter shortsell is waarschijnlijk goed te begrijpen. Je verkoopt een product dat je niet hebt, om het later voor een lagere prijs terug te kopen. Het verschil is dan je winst. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Eigenlijk is het zelfs in de praktijk niet zo spannend. Je leent een beleggingsproduct, dat je direct voor de (hopelijk) hoge prijs verkoopt. Zodra het product in waarde is gezakt, koop je het weer voor de lagere prijs. Daarna geef je het terug, want je had het geleend. Kassa!

Een voorbeeld

Laten we het concreet maken met een voorbeeld. Stel je voor: Apple kondigt aan dat het stopt met de productie van mobiele telefoons. Waanzin! We verwachten dat de koers gaat dalen en gaan short op een aandeel Apple.

De koers is op dat moment 100 euro. We lenen een aandeel Apple en verkopen het direct voor de actuele koers van 100 euro. Onze voorspelling komt uit: het Apple-aandeel maakt een vrije val. Als de koers op 50 euro staat, kopen we het aandeel terug. Het was namelijk niet van ons, dus we moeten het weer teruggeven. De bank die ons het aandeel leende, krijgt zijn Apple-aandeel terug en we betalen hem 3 euro voor het lenen.

De bedragen in het voorbeeld hierboven zijn fictief. Toch is dit precies hoe short gaan werkt. In dit voorbeeld zouden we 47 euro winst gemaakt hebben op één aandeel.

Hoe werkt short gaan?
Het voorbeeld hierboven is natuurlijk niet heel realistisch. Wij verwachten dat Apple nog wel even mobiele telefoon blijft produceren

Toen we het geleende aandeel verkochten, ontvingen we 100 euro. Door de gedaalde koers, betaalden we slechts 50 euro om het aandeel terug te kopen. Dat is dus 50 euro winst! Natuurlijk wil de bank die ons het aandeel uitleende een vergoeding. Na die kosten houden we 47 euro over.

Wat een gedoe!

Maak je geen zorgen: short gaan kan in één muisklik. Je hoeft dus niet opzoek te gaan naar een bank die jou het aandeel wil lenen. Dat gebeurt razendsnel, zonder dat je het merkt. Hetzelfde gebeurt als je de transactie sluit.

Voorbeeld short gaan

Eigenlijk hoef je dus alleen maar na te denken over de timing: wat is het juiste moment om short te gaan?

Wat kost short gaan?

Elke broker hanteert andere tarieven voor shortsell. Bij brokers voor actieve beleggers zitten de kosten meestal verwerkt in de spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs.

Benieuwd of shortsell iets voor jou is? Probeer het dan uit met een oefen-account: dat is écht beleggen met een fictief vermogen. Wel zo veilig, want het maken van een foutje kost je dan geen geld.

Short gaan bij Plus500

Wanneer je gaat beleggen bij Plus500, heb je de mogelijkheid om short te gaan. Je plaatst dan een order op een dalende koers. Wanneer de koers daalt behaal je een positief resultaat. Wanneer de koers juist stijgt verlies je geld. In dit artikel bekijken we hoe je short kunt gaan bij Plus500.

Hoe kan je speculeren op een dalende koers?

Binnen de software van Plus500 heb je twee opties wanneer je gaat beleggen:

  • Kopen: je plaatst dan een order op een stijgende koers.
  • Verkopen: je plaatst dan een order op een dalende koers.

Wil je een order plaatsen op een dalende koers? Dan moet je de optie verkopen kiezen.

short gaan Plus500

Nadat je een positie hebt geopend, worden de resultaten automatisch bijgehouden onder open posities. Wanneer de koers daalt behaal je een positief rendement. Wanneer de koers stijgt behaal je juist een negatief rendement. Pas nadat je de positie sluit wordt je winst of verlies definitief.

Hoeveel kost het om short te gaan?

Wanneer je een order plaatst op een short positie betaal je de zogenaamde spread. De spread zijn vaste transactiekosten. De spread staat aangegeven bij elk effect binnen de software van Plus500.

spread Plus500

Wanneer je een positie langer laat openstaan, betaal je vaak ook financieringskosten. De premie die je dagelijks betaalt voor short posities staat aangegeven als overnight premie – verkoop. Op sommige effecten ontvang je juist dagelijks een premie. Wanneer dit het geval is staat er in plaats van een negatief getal een positief getal.Tip: Wil je meer weten over de kosten bij Plus500? Lees dan dit artikel!

Hoe werkt short gaan?

Wanneer je short gaat op bijvoorbeeld een CFD-aandeel, verkoop je het aandeel zonder dit daadwerkelijk te bezitten. Je leent het aandeel van een partij die veel aandelen bezit. Dit kan bijvoorbeeld een bank of een pensioenfonds zijn.

Je moet deze positie vervolgens afdekken. Dit doe je door bijvoorbeeld voldoende geld te storten op je beleggingsaccount. Het is belangrijk dat je ook tijdens je belegging voldoende geld op je account hebt staan. In ons account over de marge bij beleggen leer je waarom dit belangrijk is.

Wanneer de koers vervolgens daalt kan je het CFD-aandeel tegen een lagere prijs weer terugkopen. Je hebt het aandeel echter tegen een lagere prijs verkocht. Het verschil is je uiteindelijke rendement. Al deze verschillende stappen gebeuren geheel automatisch bij Plus500. Je hoeft tussendoor dus geen lastige berekeningen uit te voeren. Speculeren op een dalende koers is bij Plus500 100% gebruiksvriendelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van shortsell?

Het grootste voordeel van de mogelijkheid om te speculeren op een dalende koers, is dat je meer flexibiliteit hebt. Wanneer je alleen kunt kopen kan je alleen een order plaatsen op een stijgende koers. In slechte tijden kunnen de koersen van bijvoorbeeld aandelen snel dalen. Je hebt dan een extra mogelijkheid om hier op in te spelen.

Een groot nadeel en risico van short gaan is dat je potentiële verlies onbeperkt is. De koers van een aandeel zal niet dieper dalen dan tot nul euro. Een aandeel kan ik theorie echter onbeperkt blijven stijgen. Je verliezen kunnen met een short positie dan ook flink oplopen. Professionele investeerders kunnen zelfs meer dan hun volledige inleg verliezen.

Gelukkig ben je bij Plus500 beschermd tegen een negatief saldo. Het is bij Plus500 dan ook niet mogelijk om meer dan het saldo op je rekening te verliezen. Toch is het verstandig om gebruik te maken van een stop loss. Met een stop loss kan je het maximale verlies op je positie beperken.

Wanneer gaan beleggers short?

Tijdens een economische crisis kan het erg interessant zijn om short te gaan. De koersen kunnen bij paniek flink dalen. Het kan ook interessant zijn om te speculeren op een dalende koers wanneer er erg negatief nieuws uitkomt. Het emissieschandaal bij Volkswagen zorgde bijvoorbeeld voor een flinke daling van de aandelenkoers.